Vikten av att använda rätt klubba

 

Den allra viktigaste utrustningen i golf är just klubban. Det finns nämligen olika klubbor som passar bättre för olika sorters slag. När du ska slå första slaget på ett hål så behöver du vanligtvis slå bollen väldigt långt, då är det till exempel bra att använda sig av en så kallad driver. Men även för de olika klubbtyperna så finns det olika typer som träklubbor, metallklubbor, aluminiumklubbor och mer. Så vad är egentligen vikten av att välja och använda rätt golfklubba?

Stål mot Trä

För bara cirka 40 år sedan så var det standard att använda sig av träklubbor när man spelade golf. De var givetvis inte endast gjorda av trä men materialet i klubbhuvudet var av trä. På moderna golfklubbor så använder man sig dock av titanium som är en av de hårdaste metallerna. Eftersom de flesta spelare bytte från trä till titanium så kan man tro att de borde spela bättre med det. Men faktum är att det egentligen inte finns någon större skillnad generellt sett när man ser på handicap före och efter denna utveckling.

Det har sagts att om du slår fel med en träklubba så kan bollen landa 90 meter kort. Men om du slår fel med en titanium klubba så kan bollen hamna 90 meter i en riktning som du inte alls ville slå i. Det är dock fullständigt upp till varje enskild spelare att välja de klubbor som de föredrar. I en klassisk uppsättning så används därför vanligtvis endast en träklubba som man använder till utslag, resten av klubborna består vanligtvis av stål. Du kan läsa mer om golfklubbor i denna wikipedia artikel för att få ytterligare kunskap om klubbor.

Hur många klubbor behöver man

Om du vill veta hur många klubbor du behöver för att över huvud taget kunna spela golf så räcker det egentligen med en enda klubba. Men för att kunna använda den bästa möjliga klubban för varje enskild situation som kan uppstå när du spelar golf så behövs det cirka 14 olika klubbor.

Det är även 14 klubbor som vanligtvis är gränsen för hur många klubbor som du får ha med dig i din golfbag vilket gör att det är ett bra antal. Detta gör att du har ett par klubbor för utslag, ett par klubbor för när du behöver chippa bollen och en eller två klubbor för att sänka dina puttar.

consulting