Golfcaddien – golfarens bästa vän

När man är en professionell golfspelare inser man vikten av en riktigt bra golfcaddie! Golfcaddien är proffsets assistent, han eller hon bär bagen med golfklubborna, servar med klubbor, rengör klubborna efter slagen, eller håller greppen torra vid regn, krattar bunkrar, lägger tillbaka uppslagna torvor. Caddien brukar dessutom hjälpa till med att läsa linjerna, stega måtten och också rikta in spelaren om denne önskar.Sist men inte minst: caddiens uppgifter hör till att försöka hålla sin spelare på glatt humör och kunna fokus rätt för att hen skulle spela igenom 18 golfhål med så få antal slag som det bara är möjligt och uppnå högsta möjliga resultat.En erfaren och utbildad tourcaddie har kunskaperna som möjliggör att bistå spelaren med mera hjälp, t.ex hjälp att läsa greener, att stega och att råda spelaren rätt angående valet av klubba han ska använda i den aktuella situationen. I en sport med extremt små marginaler, kan det vara ynka få centimeter som skiljer ett uselt läge från ett jättebra, och bara en millimeter avgör om en putt ska lyckas eller inte. Ifall golfspelaren vinner eller inte kan mycket vara beroende på caddiens professionella kunnande.

Vågar man byta caddie?

Det är många som har kvar samma gamla caddie av gamma vana. Istället bör man tänka i de banor att byta caddie är ett bra sätt att bli bättre, och kan ändra ett nedåtgående spiral till ett vinnande koncept! Den duktige spelaren Jason Day byter nu caddie för första gången då han haft en mycket svag säsong bakom sig. Han vill se en förändring och ett steg i det är att han byter caddie. Col Swatton får sparken som Jason Days caddie. Istället ska Luke Reardon bli Cols nya caddie. Nu behöver Jason Fay skära av banden med den man som gjort hela hans karriär möjlig. Han menar att Col Swatton är mycket speciell för honom och att han aldrig ville att det skulle bli en förgiftad relation mellan dem. Col har hjälpt honom ifrån att han var en 12årig liten pojke fram till idag. Swatton har varit mer än bara Days instruktör och caddie. Han var instruktör i golf för den internationella skolan Kooralbyn i Queensland i Australien dit Day anlände kort efter sin fars död. Day var bara 12 år och Swatton har mer eller mindre varit en surrogatpappa för honom sedan dess.

Tips när vännen blir caddie

Ända sedan 2012 har Day funderat på att byta caddie, och efter att ha gått utan att vinna hela året och ramlat ned till nr 9 på listan över världens bästa golfspelare kunde han inte vänta längre utan bytte den här veckan. Han har bytt caddie till en vän hemifrån, Luke Reardon, som var hans rumskamrat när han gick på collage. Hur är det bäst att gå tillväga då när man ska avlöna en vän som caddie? Många som arbetar som caddie gör det kanske inte professionellt på heltid. Golf är ju en säsongsport och det är få som tävlar så pass ofta att man gör det på heltid. Golfspelaren behöver ju betala ut lön. Att fakturera utan företag kan vara ett smart sätt att lösa situationen. Caddien kan anlita en faktureringstjänst. Detta möjliggör bytet av caddie väldigt enkelt Inom golfvärlden behöver man ta till alla medel, och vem vet, ett byte av caddie är kanske det bästa sättet för Day att klättra uppåt på vinnarlistan igen?

consulting