Den ofrivillige golfaren – en klubbad film

Under 1991 kom filmen “Den ofrivillige golfaren” ut på de svenska biograferna som nummer 4 i ordningen om berättelsen om den tafatte Stig H Olsson och hans norske vän Ole Bramserud. Den här gången driver gänget med golfarna som under 90-talet trodde de höll på att erövra världen med sin tidskrävande hobby. Lasse Åberg som ligger bakom skapandet av alla filmerna som börjar med Sällskapsresan till Kanarieöarna, ser till att både driva ordentligt med sig själv och göra lite narr av det svenska folket – på ett roligt sätt naturligtvis.

Filmens plot

Stig H Olsson är den blyge och numera frånskilda mannen som precis blivit uppsagd från brödrostfabriken Toastmaster. Han och hans kollega blir istället lovade jobb som gatusopare, och när de en gång gör ett “städpass” utanför en golfklubb får klubbens ordförande (och företaget Parvus Finans VD som står bakom Stig-Helmers företags nedläggning) Bruno Anderhage, en finansman som strör pengar och peggar omkring sig, för sig att han och Stig H ska ta en golfmatch tillsammans en vecka senare. Detta för att Anderhage och hans flickvän impulsivt slår vad om att vem som helst kan slå Anderhage i golf efter en vecka. Som tack för hjälpen får Stig H 100 000 kronor vilket han naturligtvis blir oerhört tackasam för när han nyligen står inför en nystart i livet. Normalt hade han förmodligen tagit hjälp av något låneföretag som qred.com/se/ för att komma på fötter igen och kanske starta eget, men livet tog alltså en annan vändning. Dåtidens högkonjunktur visar sig ypperligt i filmen och lån är det sällan tal om.

Ole Bramserud som redan spelar golf, reklamare och småföretagare som han är, beslutar sig för att kontakta både den ena och den andra kända golfaren i hopp om att hjälpa kompisen att vinna en vecka senare. Det hela slutar med att de två drar till Skottland och blir upplärda av skotten Roderick “Dogleg” MacDougall som vann British Open som ung. Hans dotter och Stig H fattar tycke för varandra och för golfen. När matchen sedan spelas en vecka senare i Sverige står spänningen på topp. Vem ska vinna och få den där miljonen som är själva fokuset i vadslagningen?

Filmens grundidé

Lasse Åberg var själv en flitig golfspelare när idén om “Den ofrivillige golfaren” tog form. Faktum var att han var ute och “drog några klubbor” med en nära vän när denne slog ett felslag i en sandbunker och råkade få golfbollen att hamna i luvan på sig själv. Samtidigt passade filmens tema perfekt då 90-talet var det decennium som golfen var som mest framstående och trendig hos många svenska företagare. Att spela golf är fortfarande inne men det är inte längre lika dyrt och prestigefullt som tidigare.

consulting