Golfkläder – funktionellt mode

Precis som inom alla sporter krävs det inom golfen att man bär särskilda kläder som är utformade efter de krav som sporten ställer på rörlighet och funktion. Till skillnad från många andra sporter har dock mode och trender i ”vanliga” kläder betydligt större inverkan på golfkläder än på kläder och utrustning till andra sporter; genom att blicka tillbaka i tiden ser man tydligt hur en golfares utstyrsel har förändrats genom historien och följt klädernas utveckling, från 1940-talets knickerbockers (då kallade golfbyxor) till 1980-talets rutiga västar och dagens pikétröjor och sportiga kläder. Stil är självklart fortsatt viktigt för golfare än idag, när det gäller exempelvis modeller och färgval, men det finns också många praktiska aspekter att ta med i beräkningen när man väljer sina golfkläder.

En sådan aspekt är solen. När man spelar golf tillbringar man många timmar utomhus på en öppen golfbana, utan tillgång till skydd från solens strålar. Därför är det viktigt att man ser till att klä sig på ett sätt som gör att man är så skyddad som möjligt, till exempel genom att bära solglasögon och en keps. En populär variant av keps bland golfspelare är den som bara består av en skärm och ett band som fästs med kardborre runt huvudet, vilket lämnar resten av huvudet bart. Även om man smörjer in sig med solkräm och bär solskydd för ansiktet blir det dock varmt att gå i gassande sol i flera timmar, och det kan därför vara bra att se till att det finns gott om markiser vid golfbanans klubbhus. Då kan spelarna sitta och svalka sig i skuggan och brisen efter en tur på greenen. Du hittar enkelt markiser i Stockholm på Hagasolskydd.se.

En annan del av golfkläderna där både funktion och stil är viktiga är skorna. Golfskor förekommer i en uppsjö olika modeller och varianter, vilket gör att varje golfare kan hitta ett par skor som är trendiga och som passar deras personliga smak. Det alla skor har gemensamt är dock att de har en sula som är utformad för att golfaren ska få optimalt grepp på golfbanornas gräsunderlag, för att kunna svinga obehindrat. Medan skons ovansida kan variera i utseende från sneaker till finsko, har undersidan således nästan alltid dobbar.

consulting